22 de març 2007

Xarxes dels computadors (0)

I aquí comença una sèrie de mails, que pretenen explicar el més complicat d'explicar de la informàtica: les xarxes dels computadors; en altres paraules internet i intranet.

Per començar, podríem dir que cada ordinador té la seva pròpia i inconfussible adreça d'Internet, el que es sol dir: l'adreça IP [Ip address: Internet protocol Address]. Aquestes adreces determinen exactament a on està un ordinador. I per tant, els routers (encaminadors), saben cap a on dirigir els paquets que nosaltres enviem.

Els routers, serien com uns guies, que tu et trobaries cada X kilòmetres i els hi preguntaries: per anar a Girona? i el router et diria: cap allà. Bàsicament aquesta és la funció del router, susbtituint, clar està, els noms de ciutats per adreces IP's. Tot i que també pot fer de policia i determinar a qui deixa passar i a qui no (els tant coneguts tallafocs o firewalls).

Com són les adreces IP? Bé, a dia d'avui s'utilitza majoritàriament el protocol IPv4, que determina que una adreça IP ha de tenir 32 bits: 4 bytes; Això vol dir que podem tenir 2^32 adreces IP diferents, en números: 4.294.967.296, sips 4 mil milions d'adreces, i direu: uauuu quantes!, però no, a dia d'avui ja se'ns estant acabant!! i en necessitem moltes més, per això, el dia de demà, és d'esperar que tots anirem amb IPv6 i tindrem 128 bits per determinar les adreces: 2^128: moltes, moltes, moooltes adreces.

En fi, però continuem amb el nostre IPv4, les adreces IP es representen byte a byte separades per punts en decimal, i com que una adreça IP està formada per 4 bytes: 183.65.22.28 pot ser una adreça IP perfectament vàlida.

En una adreça IP, a vegades ens interesserà saber quina màscara té (ostres això de la màscara em sona també), la màscara indicarà quina part de l'adreça serveix per determinar la xarxa i quina part serveix per determinar l'ordinador de dins de la xarxa. "Xarxa? què això de xarxa?" Internet és una paraula composta de inter i de net, inter vol dir entre i net vol dir xarxa, per tant, inter net: entre xarxes; és òbvi que hem de poder distingir entre diferents xarxes. Així que una part de l'adreça IP ens indica a quina xarxa pertany i l'altre part a quin ordinador de la xarxa ens hem de dirigir.

I quina part determina què? doncs depèn de la màscara; usualment, s'agafa com a màscarà 255.255.255.0 (més que res, són números rodons)[noteu que 255 = 11111111 en binari], això vol dir que els tres primers números de l'adreça IP determinaran la xarxa i l'últim número indicarà l'ordinador de dins de la xarxa. Però clar, aquesta màscara pot variar i fins i tot potser: 255.255.255.255 (tot uns), fent que tota l'adreça sencera determini una xara, i què passa aleshores? doncs simplement que ens estem dirigint a un ordinador directament. "Així doncs, tot aquest enrenou de les màscares, serveix per alguna cosa?" Sí, clar, ens permet principalment enviar missatges a tota una xarxa sencera!! l'adreça de broadcast, serà una adreça que tindrà l'adreça de la xarxa, acabada en uns. Així la xarxa 10.3.45.0 amb màscara 255.255.255.0 [també expresat com 10.2.45.0/24 on el 24 indica el número de bists a 1 de la màscara, tingueu en compte que la màscara SEMPRE serà un grup d'uns per l'esquerra i la resta tot zeros, això en binari, clar ^^U], té adreça broadcast 10.3.45.255 i quan ens dirigim a aquesta adreça ens dirigirem a tots els ordinadors d'aquesta xarxa. [Complicat? llegiu-ho dos cops :P].

Molt bé, com que hi ha poques IP's es va voler restringir una mica, i van dir, hi hauran unes IP's que NO podran navegar mai per Internet, i que si ho fan, aquestes no tindran cap garantia d'arribar a bon port (i no, mai arriben a bon port): aquestes IP's se les coneix com IP's privades [uuooOO em sona això de les IP's privades]. doncs això, es tracta de les següents: 10.0.0.0/8, 192.168.0.0/16 i 172.16.0.0/16. I ara direu, joders, diria que la IP del meu ordinador comença per 192.168.0.x, doncs clar, això és habitual amb els que tenen router. Doncs els routers, també limiten o creen les diferents xarxes, així, cada casa amb un router, podem dir que és una xarxa d'adreces privades.

I com és que si tots tenim una mateixa adreça privada ens podem comunicar? Què és això dels ports d'internet? Què és un Switch? Com funciona el tallafocs? I la Wireless? Per què no em toca la loteria? Tot això i més per quan m'avorreixi ;P

2 comentaris:

Neioo ha dit...

Ho sé, ho sé, no dic res de les capes OSI, no dic res del protocol TCP, ni res de res.

De moment, amb una descripció divulgativa i mig motivadora, ja és suficient. En les suposades següents entregues, vidnran les descripcions com cal.

Anònim ha dit...

I would like to exchange links with your site frikimodeon.blogspot.com
Is this possible?