08 de març 2007

Fonts TrueType amb Debian

Avui he habilitat l'opció de fer servir altres fonts de text (tipus de lletra, per entendren's) amb debian. És molt senzill, amb el google es pot trobar fàcilment.
Bàsicament s'han de fer 3 passos.

Per començar, com a root, hem de crear una nova carpeta a /usr/lib/X11/fonts anomenada "truetype" (el nom el podem decidir nosaltres, sempre i quant siguem coherents amb els següents passos).
Per tant mkdir /usr/lib/fonts/truetype.

Tot seguit, hem d'editar l'arxiu de configuració xorg.conf, per tant fem un, vi /etc/X11/xorg.conf i hi afegim la seguent línia de codi:
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/truetype/" (truetype en el meu cas, si se li ha dit d'una altra manera s'hauria de canviar)

Per acabar, ens situarem al directori que hem creat /usr/lib/X11/fonts/truetype/ i farem un mkttfdir. Aquesta ordre pertany al paquet "fttools" i el que fa és crear un arxiu anomenat fonts.dir amb les definicions de les fonts que hi ha al directori.
En el cas que no reconegui la ordre mkttfdir, el més provable és que no tinguem instal·lat el paquet, per tant, tocara fer un apt-get install mkttfdir.

A partir d'aui ja podem descarregar fonts de la xarxa i les anem posant a la carpeta que hem preparat.
De fonts se'n troben moltes i la majoria son lliures, per tant les podem fer servir tranquilament. Pels més nostàlgics, he trobat aquesta web d'on ens podem baixar alguna font interessant per al nostre terminal de debian, de manera que quedi tal i com es veu a continuació. Semblara que estiguem carregant un joc de l'MSX!!