10 de febrer 2007

Reproductor de Música

Companys, avui he trobat el millor reproductor de tots, el que he estat buscant durant tota la vida. El seu nom: sonata

És un reproductor la mar de senzill, es limita a reproduir música, això té una gran avantatge: és ràpid, no tarda en carregar, ni buscar les cançons i et deix els recursos del teu ordinador en pau (també ens pot buscar la portada del disc, però dah! és el primer que he deshabilitat).

La pega potser és a l'hora d'instal·lar-lo, és una mica rarot, es tracta de que treu el llistat de cançons de la xarxa (encara que tinguem les cançons al nostre disc dur, ell ho fa a través de 127.0.01 (l'adreça local del nostre ordinador)). Això vol dir que si volem escoltar cançons ens hem de connectar a un servidor, i en el cas de que volguem escoltar les cançons del nostre propi ordinador, haurem de fer-nos nosaltres el nostre servidor.

Aquest servidor es diu mpd, per instal·lar-lo res tant fàcil com un apt-get o emerge o el que sigui i avall, però per configurar-lo ja haurem de filar més prim.

(podeu anar a l'enllaç on hi ha un explicació in english), però la clau es basa en configurar bé l'arxiu /etc/mpd.conf hem de tenir en compte que tots els fitxers que faci referència el .conf (a saber el mpd.pid, mpd.log, la base de dades i el directori de llistes) hauran de tenir permisos d'escriptura per tothom (potser ho fés malament, però no hi ha hagut manera).

Un cop editat aquest arxiu i comprovat que tot està bé, podrem crear la base de dades:
mpd --create-db
Depenent de si teniu molta música o no tardarà més o menys. I ja només queda iniciar el daemon (Disk And Execution MONitor, res de dimoni U¬¬). per això farem:
/etc/init.d/mpd start

Heu de procurar que s'inici sempre aquest daemon al arrencar l'ordinador (o si no, l'haureu d'activar a mà quan volgueu escoltar música), en la majoria de Linux si està a /etc/init.d ja s'inicien, en Gentoo no (rc-update add mpd default o fer un enllaç simbolic ln -s /etc/runlevel/default/mpd /etc/init.d/mpd que fa el mateix ;)

I ja està, obrirem el sonata (si no el teniu instal·lat o us el descarregeu de l'enllaç o feu ús de l'apt -get & co) li direm que es connecti i ara ja tindrem tota una llista de cançons disponibles, que això sí, les haurem d'anar afegint a la llista de reproducció, però també podem afegir la carpeta sencera, i realment va rapídissim afegint i trobant les cançons, no com l'Amarok, el Listen o el Rhythmbox. I com veieu, és una bona manera de compartir la Música, oi? ^^

Val a dir que he trobat aquest programa gràcies a que els de Gentoo han tret del seu repositori l'xmms.

El sonata i el mpd també tenen una versió per a Windows, si els necessiteu, busqueu-los ;P

3 comentaris:

Spiegel ha dit...

nomes dire AMAROK!!!!

si es cert q no es la cosa menys pessa del mon, es minimitza a la barra de tasques, i ell va fent (rollu l'amule,azureus.. q es posa alla amb petitet mentres va fent, sense tancar-se del tot)

i busca caratules, lirics... i el q fasi falta... a mes es kde100% aixi q...

(un dia parlarem del kde4 :P)

Neioo ha dit...

Sí, sí, tot el que tu diguis, però jo encara vaig amb un Pentium III a 733MHz amb 256 MB de RAM i la d'anys que li queden :P [Li hauria de buscaru una font més silencosa...]

El Listen (que és un clon de l'Amarok) em va la mar de lent, per ordenar les cançons, per ferles sonar aleatòriament i demés i a sobre per buscar-les és un merder, perquè clar, t'ho ha d'ordenar tot ell per discs, per artista,... no es conforme amb una carpeta amb tot de música escampada, no... I l'ordre alfabètic i per carpetes se' passa pel forro...

Josurto ha dit...

Jo de moment no he trobat cap`reproductor per linux que em vagi tant bé com el que feia servir amb windows, només diré: 1by1 http://www.softpedia.com/progScreenshots/1by1-Screenshot-6826.html, el reproductor ideal. Si en sabeu d'algun que s'hi assembli agrairé que m'ho feu saber pq l'xmms és una merda