21 de febrer 2007

Drets d'autor

Comprar llibres és una cosa habitual, però què passa quan comprem un llibre d'un autor que desafortunadament (o per sort: una persona amb 1000 anys...) és mort. A on van a parar els diners?

Un podria pensar que són per a la editorial. Però què n'ha de fer l'editorial? si l'autor del llibre ja no hi és, no podrà escriure més llibres, per tant quin sentit té comprar llibres d'autors que ja no hi són?

El mateix passa amb els CD's de Música, si jo compro un disc de Nirvana qui es queda els diners? una discogràfica? una persona que ha comprat els drets d'autors a la viuda de'n Kobain?
Quin sentit té donar els diners a aquesta gent? són gent que no podran crear obres del nivell de l'autor original. Certament, són uns diners perduts (malaguanyats).

Però anem un pas més enllà, al cap de cinc anys de sortir una pel·lícula al cinema: té sentit mantenir-ne els drets d'autors? És a dir, n'estic segur que el 97% de les pel·lícules que es publiquen (o es projecten) al cap de cinc anys ja ningú les recorda, i ni crist les mira i encara menys algú les compra ([els frikis] i si les troba a les botigues). Per tant, perquè no alliberen els drets deixant la cultura a l'abast de tothom?

Això per una pel·lícula, pot semblar una tonteria, però fixem-nos en algun llibre de divulgació científica: El coneixement d'aquest llibre ha de ser tant sols per quatre afortunats que es puguin permetre el luxe de pagar més de 15€ per un llibre?

Si filem prim, segurament l'investigador és pagat pel govern (a través de la universitat o per algún centre d'investigació), per tant, si nosaltres paguem al govern, vol dir que el sou de l'investigador l'hem pagat nosaltres, així doncs, perquè hem de pagar dos cops per la mateixa cosa?

Clar, tenim les biblioteques però: podeu fer un cop d'ull aquí i aquí per veure que per una vegada a la vida, en aquest pais tenim una cosa ben feta (les biblioteques públiques) però que perillen.

Jo comprenc que en el cas d'una pel·lícula o un videojoc és qüestió de negoci, però què hi ha de les pel·lícules o videojocs que han venut una brutalitat de milions? és que no han generat prou benefici com per reduir el preu? A més, com ja he dit, aquests productes fan els beneficis al primer any de sortir al mercat (anava a afirmar els primers dos mesos). És que passats uns anys no ho poden alliberar? Per què no serà fins el 2012 que un es podrà descarregar les cançons dels The Beatles amb total llibertat?