16 de gener 2010

Avatar vs Titanic

No cal dir que tothom està que no caga que si Avatar supera amb només 3 setmanes el que va fer Titanic en 9 mesos.

Peeero, jo trobo que la comparació és totalment injusta. Doncs es comparen els calers generats, i què passa amb els calers? doncs que si no es guanyen al mateix temps, pot haver-hi el canvi provocat per la inflació o deflació (IPC).

Així que jo he anat a la Wikipedia per veure que tal evolcionava l'IPC i he buscat quants calers va generar Titanic a EspaÑa: 40,2M€.

I he creat aquest programa amb C:
#include
int
main()
{
int titanic, avatar, i;
int ipcs [] = {2.7, 2.2, 1.4, 4.0, 2.6, 4.0, 2.6, 3.2, 3.7, 2.7, 4.2, 1.4};
titanic = 40200000;
avatar = titanic;

for (i=0; i<12; i++)
{
avatar = avatar + (avatar * ipcs[i]) / 100;
}
printf ("quantitat titanic: %i;\nanys: %i;\nquantitat avatar: %i\n", titanic, i, avatar);
}

I al executar-ho m'ha donat:
quantitat titanic: 40200000;
anys: 12;
quantitat avatar: 54031134


Per tant fins que Avatar no generi 54M € no es podrà dir que ha superat Titanic. Amb tot tampoc és així. Primera que l'IPC el fan amb el cul (és lo que té l'estadística: estadística no és precisió és orientació [i a vegades ni això!]) i segona que el que s'hauria de mirar és l'evolució real del preu de les entrades de cinema i a sobre puntejades sengons la quantitat de gent que hi va: Si en un cinema et venen l'entrada a 6€ i en un altre a 8€ i resulta que al que la venen a 6 € només hi va una decena part de la quantitat de gent que va al cinema de 8€ doncs, clar, no pots fer mitjana a la lleugera(sí que pots però has de tindre en compte l'error que fas).

Així que menys comptar € i més comptar numero d'entrades venudes... Clar que si volguéssim ser rigorosos, potser també s'haurien de ponderar sobre la població de l'imperiu, no? No és el mateix vendre 20 piruletes entre 10 nens, que vendre'n 20 entre 50 nens; no té el mateix mèrit ;)

PS: Jo aprofitaria el programa en C per veure si el teu sou va pujant segons l'IPC. Si no és el cas, any darrere any t'estàs fent més pobre!
Per fer-ho simplement agafa el teu salari més antic que tinguis, actualitza el vector ipcs i el 12 que hi ha a dins del for, el canvia pel nombre d'anys que han passat des del teu salari més vell. Graves el codi resultant en un fitxer: evolucio_sou.c; Compila el programa [gcc -o evolucio_sou evolucio_sou.c] I a veure quin sou et dóna, si et dóna molt més del que cobres... protesta a Recursos humans o deixa la feina directament :P