07 de desembre 2007

Bittorrent i edonkey

Doncs això, aquests dies estic comprovant quà va millor si descarregar-se arxius des de bittorrent o des d'una cerca a edonkey.

Primer de tot diferenciar que els dos sistemes de descàrrega són bastannt diferents. Així, el Bittorrent compta amb un servidor inicial que li direm tracker (rastrejador), que és qui informa als clients de a on estan les seeds (llavors) dels fitxers [les seeds són clients que disposen de l'arxiu i que el comparteixen]. Tenir el tracker va bé, perquè ens estalvia els fakes, és a dir, que et baixes "El senyor dels anells" ni al final és en Harry Potter (<-és la poca feina que tenen els de Columbia Pictures, SONY, la Warner i algun capullo perdut) [clar que algun .torent fake també hi deu haver]. L'inconvenient és que per començar a descarregar un torrent, primer s'ha de cercar l'arxiu .torrent corresponent, que els podrem trobar, entre altres molts llocs a mininova i a The pirate bay.

En canvi la sèrie eDonkey (a-mule, e-mule & Co.), ja és un conjunt de servidors, que quan et connectes et rastregen tot el que tens a compartir i ho posen a compartir amb la resta d'usuaris (fa servir algoritmes per saber si dos arxius amb el mateix nom són el mateix o no, o si diferents arxius amb nom diferent són realment el mateix, però explicar això m'ocuparia un post sencer, i aquests dies ja porto massa bona ratxa :P ). L'avantatge és que pots fer les cerques des del programa client mateix.

I a efectes pràctics qui va més ràpid? doncs depèn, es sol dir que si és un arxiu més o menys actual (un disc acabat de sortir...) els torrent's són millors. El que passa és que els torrents tenen en compte quant puges i quant baixes, si puges molt et deixa baixar molt i si baixes molt i no puges gaire et qualifiquen de leecher i no et deixa et deixa baixar tant. I el e-donkey, doncs ja n'estic fins la polla que posi a baixar una peli i al final n'és una altre o té la protecció per DRM.

Jo realment, m'he passat als torrents per la fiabilitat, però realment, només baixa ràpid quan: o hi ha molts seeds o deixes pujar a bastanta velocitat, que clar, amb l'ADSL no pots pujar a més de 37.5. A veure quan ens espabilem i arribem a tenir connexions de com a mínim 40 Mbps de baoxada i 20 de pujada com a Holanda o, tampoc cal mirar tant lluny i ens fem una caseta a Astúries.

I quins clients fer servir? doncs per e-donkey tenim el amule i el mldonkey i pels torrents el qBittorrent i també el mldonkey. I jo faig servir el mldonkey, per què? doncs primera que tinc els dos a la vegada i això em permet comparar. Però sobretot perquè el mldonkey és el programa que fa les transferències i tu ho gestiones a través del Sancho, que t'ho ensenya tot amb els seus tant percents, velocitats, tal i com estem acostumats a veure-ho. I tu pots posar el mldonkey a l'ordinador que un té a la cuina encès les 24h del dia i quan vols fas servir el sancho des de qualsevol ordinador per veure l'evolució i per descarregar nous arxius.

PD: Ja posaré enllaços i revisaré el text, que ara és hora de berenar ;P