13 de novembre 2009

Instal·lar Linux des d'un USB

Doncs sí, sí per l'aniversari de mon germà m'he permès el detall d'obsequiar-lo amb un Netbook d'aquests petits que tenen la genial idea de no incorporar lector de CD/DVD. [dic genial perquè considero que en el futur els CD/DVD/Blue-ray desapareixeran... Si per a mi fós ja haurien d'haver desaperagut...].

Doncs bé, quan tens un Netbook d'aquests i l'has de preparar per poder-hi treballar com cal (l'hi has d'instal·lar una distribució de Linux) dius: Si no té lector de CD com l'instal·lo jo el GNU/Linux?

Doncs és obvi: graves l'instal·lador en un USB i arrenques des de l'USB. Tot i que hi ha maneres "manuals" de fer-ho jo ho he provat des de 3 tutotials diferents cap dels 3 m'ha funcionat (que trist eh!). I al final he trobat el programa FUSBi i sí que m'ha funcionat, tot i que li he hagut de fer uns passos extres apresos dels altres 3 tuorials anteriors. Així que aprofito per ajuntar tota la documentació i intento explicar-ho pas per pas de manera que al més malestruc li pugui arribar a funcionar:

-1- Considero que es treballa des d'un GNU/Linux, tot i que també es poden fer els mateixos des de qualsevol altre Sistema Operatiu amb cara i ulls (sí, aquí considero que Windows té una mica de cara i ulls).

0- Agafeu la memòria USB, la connecteu al vostre ordinador, però no la munteu (si es monta automàticament la desmonteu) i la formateu (mkfs.vfat /dev/sdb1 [/dev/sdb1 considero que és el dispositiu que fa referència a la memòria USB, en el vostre cas pot ser un diferent, així que compte no feu un disverat!]).

1- Habiliteu l'arrencada de l'USB (cfdisk /dev/sdb [us surt un menú de l'any de la quica on heu d'habilitar l'arrencada]).

2- Instal·leu-vos el FUSBi i l'executeu. haureu de donar el password de root, no problem.

2.1-Dins del FUSBi indiqueu que voleu fer l'USB arrencable des d'una imatge iso de l'instal·lador de GNU/Linux i l'indiqueu a on està la iso (em refereixo al CD/DVD que us descarregueu d'Ubuntu, de Fedora... Amb Gentoo també hauria de funcionar).

2.2- Indiqueu que ho voleu gravar tot a l'USB i li indiqueu quin n'és el dispositiu (/dev/sdb1).

2.3- Li doneu a l'OK i espereu a que faci la feina

3- Encara no s'ha acabat la cosa, queda un petitíssim detall, instal·leu-vos el syslinux (Ubuntu i Debian: amb l'apt-get install syslinux; Gento amb emerge, Fedora amb yum, ArchLinux amb pacman i demés...).

3.1- executeu la comanda "syslinux /dev/sdb1"

4- Ja està, si voleu verificar que tot ha anat bé, podeu muntar l'usb i veure que a l'arrel té una carpeta install, un fitxer ldlinux.sys i una carpeta syslinux, entre d'altres. Desmounteu l'usb, el treieu, i el poseu a l'ordinador a on instal·lareu la distribució de GNU/Linux escollida. (...habiliteu l'arrencada des d'USB :P)


Nota: Podeu fer servir aquests passos per a tenir un GNU-Linux dins del vostre USB [l'instal·lador d'Ubuntu carrega un Ubuntu per poder-lo instal·lar*, però també es podria provar amb una Knoppix(en teoria hauria de funcionar...) Mmm... tot i que ben mirat, jo faria servir pels casos estranys (per arreglar alguna cosa de l'ordinador, per quan es necessita GNU/Linux i els PC's que hi ha no el tenen instal·lat...) i no en casos habituals, ja que és més còmode tenir el Sistema Operatiu instal·lat al disc dur, més res l'accés a disc dur és *molt* més ràpid que l'accés a les memòries USB (tot i que està al caure l'USB 3.0 que podria fer canviar aquesta premisa).

* Això és com allò de un llenguatge de programació es compila a si mateix... que dius, a veure si no tinc la versió compilada (és a dir, l'executable que permet compilar-ho) com ho haig de compilar. És obvi que abans algú ha hagut de fer la versió compilada a mà. De la mateixa manera que algú ha hagut d'instal·lar l'Ubuntu sense fer servir l'Ubuntu :P