19 de gener 2007

japanese

ok, ara que puc escriure japones:
今日は! 私の名前はネイオオです。
Res, nomes es una prova, a veure si es menja els caracters japonesos :P

Buaaa podria fer un curs de japones aqui xDD
今日は - konnichiha - Hola
私の名前はネイオオです - watashi no namae ha neioo desu - El meu nom es neioo

En fi, com veieu hi ha diferents caracters en una mateixa frase: els kanjis, el sil·labari hiragana i el sil·labari katakana. (a vegades s'hi posen caracters llatins, per sigles com CD, DVD i demes).

"Kanji" vol dir (literalment) caracters de la dinastia Han, caracters de Xina vaja. I realment son els caracters xinesos, tot i que una mica modificats per culpa de la segona guerra mundial i el senyor McArthur que trobava els kanjis molt complicats i va retellar els diccionaris de kanjis (com aquell qui poda un arbre) deixant-los en nomes 1945 kanji's com a basics i suficients per a saber escriure japones. Els kanjis s'usen per escriure les paraules amb significat propi, doncs cada kanji te un significat i ajuntant kanjis un va formant paraules noves. (音楽 - ongaku - sons+divertits - Musica ).

Despres hi ha el hiragana, que antigament era nomes usat per les dones (de coses masclistes, els japonesos moltes), pero que ara es fa servir per escriure les particules i les terminacions dels verbs.

I finalment hi ha el katakana que antigament era usat nomes pels homes, pero que ara s'usa per escriure les paraules importades de l'estranger (サービス - saabisu -> service - el servei que un rep en un hotel, for example).

Mmm... sobre el hiragana i el katakana que nomes l'usaven les dones i els homes, a Xina tambe tenien la mateixa costum, a mes, cada regio tenia el seu... fins i tot el govern xines va arrestar a una dona que enviava cartes a la seva filla en una llengua que no entenien pensant-se que es tractava d'un codi secret de l'enemic (EEUU, aixo ja fa temps, pero es igual, les coses poc canvien), la feinada que va tenir la dona en justificar que es tractava d'una llengua milenaria que feia servir la seva familia...

I be, vet aqui aquest post sense accents, generat per culpa del mail d'una japonesa.