01 de març 2010

Giada N10 - Impressions

Doncs bé, ja que ho tenia posat al cap i al final m'he decidit i he ja tinc el Giaga N10.

Les primeres impressions són bones, molt bones. Ja vaig dir en el seu moment, que jo feia servir l'ordinador bàsicament per programar, navegar i escoltar música. I aquest catxarro és ideal per a fer aquestes tasques i molt més.

Un dels punts que si bé em pensava que milloraria molt més, però que igualment millora una mica, és el tema soroll, doncs el Giaga té un ventilador a dins pel processador Intel Atom 330 (64 bits). I la veritat, fa més soroll del que em pensava... en realitat em pensava que anularia totalment el soroll, però bé, en fa molt menys que el PC gran... Acabaré obrint-lo per veure si el ventilador aquest es pot canviar per un més silenciós i de pas saber si puc ampliar memòria i disc dur...

Altres avantatges òbvis: l'espai (el tinc darrere el monitor i ni el veig), el consum (20W) i que no pagues un € a Micro$oft perquè no porta el Window$ instal·lat, porta el free-DOS... però bé, s'instal·la Linux i au!).

També recordar que té una targeta gràfica Nvidia ION, que per a mi va de perles. Té sortida DVI i VGA. (vaig comprar un cable de DVI a HDMI i perfecte).

Com a punts interessants, el botó de power, és una mica retro, vull dir que és com aquells botons que apretes i fan clack al apretar-los. I m'he pillat el Giada blau, que dius, si el tinc darrere el monitor, què importa el color?. GNU/Linux e menja el catxarro a les mil maravelles, cap problema de drivers (apart del clàssic dirvers privatius per Nvidia, per poder tindre acceleració 3D).

Com a punts negatius: l'entrada dels auriculars i l'entrada de l'USB estan massa junts i si tens el cable de l'audio gruixut i un pendrive també gruixut, et trobes, que els dos no entren (...sense forçar-los, cosa que *no* mola i *no* hauríeu de fer sense la presència d'un adult)... A més, la part del darrere a on hi ha també altres ports USB, també estan tots massa junts. Però bé, la situació s'arregla amb un cable d'allargada d'USB o connectant un cable USB a la pantalla per habilitar els USBs del monitor. Un altre punt, que a priori no li donava gens d'importància, és que potser 250GB se'm comencen a fer curts... Però bé, fas una mica de neteja i ja vas bé. I finalment, es troba a faltar almenys un port SATA de sortida, dos haguera estat lo ideal.

Conclusió: un catxarro que podria servir a la gran majoria d'usuaris que no els decepcionarà, ja sigui com a servidor per a descàrregues (es diu que cada cop es fan servir menys :O), com a HTPC o com a ordinador de treball i oci. I sobretot, el trobo d'allò més adequat per als freaks, geeks i enginiers que necessiten ordinadors per a fer proves, ja sigui per a provar eines de balenceig de càrrega o de distribució de dades.
I la pregunta clau: el portaré a l'Euskal party? Ja hi podeu pujar de peus!: poc espai i rendeix pràcticament igual que el meu PC de sobretaula (almenys, pel meu dia a dia; no he fet cap benchmark ni res).

2 comentaris:

Spiegel ha dit...

ooooh que cabroon!!...

pero mola mola : D
i res tot el que no portis en torra oh podem portar en frikades o menjar :P

no te sortida hdmi? be dvi per el pc suposo que hi ha mes que de sobre...

sobre el disc dur sempre pots tenir un extern de 1 o 2 teras, que son baratos, i pots guardar "tota" la multi-mierda que vulguis (vale no tota.. que les pelis hd ocupen un tou igual que els jocs de wii o similars)

tot i que clar son dos cables mes... y n aparato que deu ocupar tant com el mateix pc...

jo francament tot i que m'agradaria cambiarme de pc... fare dura mes el que tinc pq total... per el que faig servir va sobradisim :P

en fin molt bona compra! :D ja l'ensenyaras...

pd.- qeda pendent una partida al Catan, (ens falta un player si vens :P)

Neioo ha dit...

que jo sàpiga DVI i HDMI és el mateix l'únic que són connectors diferents.

Sobre el disc dur extern és cert, ocuparà més que el Giada, però el tema espai de disc m'ho haig de rumiar bé, que diria que hi ha una opció més que acceptable... m'ho haig de rumiar...

Pel que fa al Catan, ja quedarem un dia d'aquests... espero que sigui abans de que acabi el mes de Març.