07 d’abril 2008

Richard Stallman a la UAB

Hola,

Avui he fet una excursió a la UAB i direu: "a què?" doncs a veure noies... aix... a això no, bé sí però no, l'objectiu principal era assistir la conferència que feia en Richard Stallman donat que els de l'autònoma han fet d'aquest 2008 l'any de la computació.

I bé, m'ha faltat fer la foto, perquè en Richard estava allà firmant i fent alguna foto i de cop i volta ha desaparegut i com que ens estàvem morint de gana i ens estàvem pixant (després de quasi 3 hores seguides, normal), hem desistit fer la foto friki. [Com que no tinc proves contundents us creieu que jo he anat allà i punt :P].

En fi, en quant a la conferència, dir que semblava una secta: la secta del software lliure o també una religió (com en diu ell fent-ne broma)[però com que podem considerar totes les religions com a sectes...]. També destecar la ràbia que li fa que sempre es mencioni Linux i no GNU/Linux i au, ens ha explicat que Linux és el kernel i GNU el sistema. Es veu que no és gaire amic de'n Linus Torvalds, a qui només li faltava engegar-lo a la merda (que és el que ha fet en bones paraules), de raó no li falta, però tampoc trobo bé que es passi més de 30 minuts criticant a una sola persona. Clar que també és cert que s'ha passat molt de temps criticant a certa empresa que tots coneixem i d'altres que també coneixem però que no relacionem tant amb les males arts del software privatiu, com ara Adobe [es pronuncia adobi, m'ha fet gràcia ves], Google i demés...

En general ha estat molt divertit i a la vegada ha dit grans veritats de la informàtica, ha descrit també com beneficia el software lliure a tota la humanitat i també m'ha sorprès per algunes expressions com ara "la negació de l'oci: el negoci" (se m'ha quedat aquesta frase gravada per sempre, què voleu que hi faci?).

Per a fer una mica de resum de les veritats i de com el software lliure pot millorar la societat:
Si nosaltres som estudiants d'informàtica i ens preguntem com funciona tal programa, i aquest programa és privatiu, el professor ens acabarà responent: "no ho sé perquè és un secret". En canvi, si el codi del programa és lliure* el professor podrà explicar-li al seu alumne com funciona més o menys i a sobre li podrà donar el codi font per a que l'estudiï i aprengui com realment funciona.
Però no tant sols benefici al món educatiu, si no també el món empresarial, si tenim una empresa que vol un programa per a que faci una funcionalitat més d'un programa que aquest encara no té implementada, l'empresa pot contractar a un programador per a que implenti aquesta funcionalitat. Si aquesta funcionalitat és molt complexa (cara), pot fer una associació entre diferents empreses per a que cadascuna pagui un petit tant del cost total. El programador que es llogui podrà ser qualsevol i no necessàriament l'empresa creadora del programa original i a més les millores (o la nova funcionalitat) podrà quedar sota la llicència GPL, amb lo qual ja tota la resta d'empreses del món se'n beneficiarien.

I què més? ah sí! a acabat cantant la cançó del software lliure!! Quin fart de riure! xD és curiós que sigui una cançó de 7 compasos, diu que està basada en una cançó folklòrica búlgara (ja se sap que és aficionat al folklore d'arreu del món). També ha regalat enganxines ^^ i fins i tot s'ha disfressat de Sant Ignucio, Sant que té com a església Emacs [En Richard Stallman és el creador de l'emacs] i diu que ser usuari de vi no és un pecat, tot i que VIVIVI és el número de la bèstia infernal (números romans xD), si no que és una penitència perquè és molt difícil de fer-lo servir [Tot i així seguiré essent usuari del VI].

Molt divertit la veritat.

* [(0)es pot executar tants cops com volguem, (1)es pot modificar el codi font del programa per a que aquest faci el que nosaltres volem, (2)es pot fer còpies del programa i passar-lo al nostre amic i/o veí i (3) es pot millorar el programa i publicar-ne les millores]

2 comentaris:

Darth Semi ha dit...

Per la gent friki no geek,ki collons es akest ricardo puestohombre "richard stallman"...

Spiegel ha dit...

basicament es un friki mes... pero el "friki" en majuscules osease FRIKI, de tot aixo del software lliure i tal.

en fin , per mi massa radical, pero te rao en gairebe tot el q diu :P

mes cose sde l'stallman a la gira pels paisos :P http://www.somgnu.cat/xerrades-de-lstallman-daquest-cap-de-setmana/