21 de novembre 2007

Ubuntu vs Fedora (i Mandriva també va)

Quan un està refredat, s'avorreix i clar, com que això de la Wii cansa (ja faré un altre post sobre això), un decideix explorar un rato: i descarregar-se la iso d'Ubuntu i a mirar què passa.

Fedora:
Molt maco, a l'hora d'instal·lar: per a nens petits i si vols et fa un RAID si ell vol. Peeeerò, et comença a instal·lar tot de daemons (programets i processos de sistema) que un usuari normal no farà servir per a res! i també t'instal·la la merda més gran de totes després de Window$ i dels Antivirus de Window$: "SE Linux" (un programa de seguretat per Linux U¬¬) La merda, és que instal·la tants programets d'aquests que no saps quins són inútils o quins esborrar directament i clar, et lies ;P

Ubuntu:
Al igual que Fedora, alhora d'instal·lar, xupadíssim. No m'acaba de fer el pes això d'haver de cridar la comanda "sudo comanda_a_executar_amb_permís_de_root" i per tant, el primer que faig és un "sudo passwd root" i avall que fa baixada. Però tot i així, la comanda sudo és una comanda legal en totes les distribucions Linux. I bé, és (molt) més lleuger que Fedora, doncs no instal·la porqueries inútils. Però no entenc perquè des del Synaptic no puc trobar aplicacions que sí trobo amb l'"apt-cache search" com per exemple el paquet: nfs-common (per montar arxius nfs (<-serveix per compartir directoris). [en el menu d'instal·lació hi havia un teclat que deia: "espanyol-> Català amb la variant de l·l" <- quin país...] I també el fitxer /etc/fstab fa referència al disc amb tot d'identificadors raros, envès de fer servir el clàssic /dev/sdXY (si es canvia funciona igual de bé).

Mandriva:
Ni l'instal·lador ni el sistema es poden posar en català [òbviament amb dues comandes es catalanitza tot en un tres i no res, però un usuari normal sense el Google, no pot arribar a catalanitzar el sistema]. Per què? doncs perquè Mandrake és una empresa i no compta amb el suport de la comunitat [clar que Ubuntu també és una empresa...]. Només vaig veure el KDE i ja em vaig perdre de seguida i vaig decidir treure-ho ben ràpid ;)

GNU/Linux en general:
I ja que estem crítics a aquestes hores, diré el següent: Windows no s'immuta de si el seu disc és el primari, el secundari o l'n-ari. GNU/Linux (qualsevol distribució), en canvi, si canvies el disc de j-ari a k-ari ja es queda perdut i has de ser tu qui canviï el /etc/fstab indicant el canvi de discos. A veure quan canvien això, que realment és molt molest.

Moraleja: A l'hora d'instal·lar Linux: poseu el disc a on instal·leu Linux de manera que sapigueu que no l'haureu de canviar. Tingueu un Super Grub CD al costat (va molt bé) i, si us voleu esbarallar amb el Grub: primer instal·leu Window$ i després Linux. Ara també és recomanable esbarallar-se amb el Grub, de la mateixa manera que també és bo anar provant diferents distribucions, clar que hauríeu de tenir una mica de temps i una mica de ganes ;)

Les millors distribucions fins ara: Gentoo (per aprendre què és realment GNU/Linux i com funciona) i Ubuntu (per tenir un Linux ràpid i sense complicacions).

1 comentari:

Neioo ha dit...

Va Spiegel que jo ja sé que t'ha molat:
http://ubuntu.wordpress.com/2007/04/11/ubuntu-tan-wallpapers-make-up-for-missing-ubuntu-mascot/
Perquè m'ha sortit a la primera pàgina de cerca d'imatges de Google que si no, no l'hagués posada ;P