Després de mig jubilar el meu Pentium III comprat a l'estiu del 99 (ara em farà de servidor de fitxers: és qui té tota la música, videos...), ara tinc un AMD64 que vaig comprar per peces,
comprar un ordinador per peces, és la manera més eficaç d'estalviar-te pagar a M$. I clar, tot i que tinc llicència per a instal·lar qualsevol versió de Window$ (gràcies a la UPC o a la FIB, no sé) no penso recórrer a usar-la i el meu nou ordinador ja té una Gentoo corrent.
Realment, com no, l'ordinador va ràpid, i un ho nota, dir que té configurat un RAID0 de dos discs Serial ATA de 160GB (el raid és per software, ja que tot i que la placa suporta RAID, aquest és només per Windows, i es veu que és un fake RAID: un RAID que sembla que és per hardware (més ràpid) però que en realitat és per software (no tant ràpid), d'aquí a que només funcioni per a Window$).
Instal·lar el sistema base d'escriptori (diguem-ne: tenir interfície gràfica + firefox + gaim)és senzill. Fins que vols tenir l'apreciada acceleració 3D i els efectes de Beryl i poder visualitzar videos (epsl processadors a 32 bits aquest últim no és tant problema) i el flash. I és que si fins ara és considerat que la gran creu de Linux són els drivers privatius (drivers de les webcams, scanners, targetes gràfiques), jo crec que
la gran creu de demà, a no ser que entrin en raó d'una vegada, serà
el software privatiu:
I és que a on he suat, ha estat en poder escoltar mp3! com que és un format privatiu, les distribucions no poden (tot i que crec que en certa manera, no volen) que els paquets necessaris per a poder escoltar mp3's s'instal·lin per defecte, aleshores un ha de començar a tirar de Google per descobrir quins són els apreciats paquets i poder tirar de les màgiques comandes emerge o apt-get. (sí companys sí, als d'Ubuntu tb els hi passa amb la seva nova versió).
Per altre banda, dir que la meva targeta gràfica (ATI Radeon X300 SE), no ve suportada pels drivers de lliure distribució i que m'he vist obligat a utilitzar els privatius (però gratuïts) de la pròpia
ATI, empresa que mostra certa amistat de cara a la comunitat però que
no acaba d'alliberar el codi dels seus drivers perquè el problema són les patents de les third parties (altres empreses que fan part de feina que hauria de fer ATI). ATI hauria de fer els drivers des de zero ella mateixa i sense utilitzar codi de ningú, per poder així fer el regal que tots els de la comunitat estem espeant des de fa mooolt de temps.
I finalment, en particular a la meva instal·lació de Gentoo, dir que això de les use flags (són com indicadors que determinen com s'ha de compilar el codi dels paquets), ho han portat massa a l'extrem. Així doncs, hi ha la flag de "jpeg" i clar, si no el tens activat, els programes per visualitzar imatges no mostraran les imatges *.jpg, de la mateixa manera, hi ha la flag "alsa" que té a veure amb els drivers del so, i si no el tens compilat i el teu gestor de so és l'alsa, doncs serà que no podràs escoltar res de res.(encara que tinguis els paquets de l'mp3 instal·lats).
Ah! i encara no he intentat de preparar-ho per visualitzar els videos del Youtube! ni de fer anar el Wine per poder jugar a l'Starcraft... Que el codi d'amdues aplicacions (flash i biblioteques win) són per a arquitectures de 32bits i no de 64 (AMD64)... Si tot fós en codi obert no hi hauria cap problema, doncs nosaltres, la comunitat, ja ho hauríem preparat tot per a GNU/Linux (i a sobre de manera eficient), però no és així (de moment, bé, per part de Microsoft no hi ha remei, més que les empreses de videojocs fassin i venguin també la versió de Linux. I per part d'Adobe que alliberi o que la pròpia comunitat desenvolupi un estàndard obert i lliure per a una alternativa a videos flash).
En conclusió, GNU/Linux és un gran sistema (perquè jo ho dic), però queda molt a fer:
s'hauria de trobar un format estàndard obert i lliure per a totes les aplicacions: per les imatges (per què us penseu que les icones de l'escriptori són *.png?), el so, video, ... Pels documents d'ofimàtica ja el tenim: odt i per la web també: html, xml,... Es tracta doncs de fer el propi però per altres aplicacions. Això requereix de temps i clar, tampoc és trivial, perquè nosaltres voldrem que un arxiu de música ens ocupi poc espai i tingui la millor qualitat possible...
I també disposar dels drivers en codi obert dels nostres perifèrics (això ja depèn més dels fabricants que no pas de la comunitat).