11 d’abril 2011

El camí de la web 2.0

Fa temps que pensava que això de la web 2.0 era simplement una paraula fantasma. Però en realitat serveix per separar les webs estàtiques de les webs a on els seus usuaris poden afegir-hi contingut (ja sigui amb simples comentaris o amb articles, fotos, vídeos o qualsevol paranoia digital inventada o per inventar).

Però al tema, sempre hem vist com els sistemes de comunicació dins d'internet han anat canviant, abans (i ara) el primer que feiem tots el primer dia de timdre internet era crear una compte de correu. Abans també ens connectàvem al IRC per xatejar, després es van posar de moda els fòrums i més endavant ja van vindre els blogs i ara... ara tenim la porquetia del Facebook i del Twitter.

El detonant va ser ahir en una reunió amb el ball de folklore on participo, que un dels punts a tractar va ser la creació d'un grup privat al Facebook per mantenir-nos informats i comunicats: El mail ja no se'l mira ningú.

I senyors, fins la polla: Fins ara tenia al Facebook les xorrades i tonteries mataratos i per això me'l mirava tant sols quan rebia un avís dient-me que algú m'havia etiquetat en una foto. Però ara estaré obligat a mirar-lo més sovint per culpa dels missatges de la colla. Però el pitjor no és el canvi de dir, "va, ja no t'has de connectar al gmail tant sols t'has de connectar al Facebook", és la manera d'organitzar les coses: està claríssim que gestionar les coses per correu és més còmode i pràctic: etiquetes, poder esborrar missatges, cercar missatges, poder enviar missatges privats amb còpia a més d'un (fer una mini-colla, que per exemple s'encarregarà de comprar material) i demés punts que TOTHOM ja anat aprenent (desconec si a l'escola d'avui dia s'ensenya a fer aquestes coses o encara són apreses per amics).

I ara? ara què? tot aglutinat al Facebook! [sort que se m'envia un mail amb cada missatge que s'hi escriu per poder fer una cerca des del Gmail que si no...]. En fi, pensava que el pas del fòrum al blog ja era un punt menys [perquè al fòrum almenys la gent opinava sobre la teva opinió, amb el blog la gent, si et comenta, és per dir: "molt bon post" o "guai" i aquí es mata el tema (que si és en un blog com aquest que és llegit per 3 persones ja està bé, senyal que almenys qui comenta ho ha llegit, però quan veus blogs llegits per milers de persones i cap crítica... bufff...), és com si la gent perdés el dret a opinar].

I el canvi del mail al Facebook... buff... és molt pitjor encara.

I com nassos es canvia tot això? El temps dirà, de moment la gent queixant-se per temes de privacitat... però en realitat està clar que és un preu que pensa pagar i està pagant (si no, no estaria escrivint aquest post). [bé si hi pensem, el problema de privacitat també existeix amb el mail... Si no, què fa Google amb els nostres correus?, a cas no els escaneja per tenir el nostre anunci al Gmail? a cas no els escaneja tots per treure'n estadístiques i tendències i demés?].

Però, jo ara em queixo pel tema de la funcionalitat. Encara que segons el punt de vista, seria com intentar defensar el Fax davant del correu electrònic (que avui dia encara tots estem rodejats de faxos, sobretot a nivell industrial)... Tot té una evolució, però del mail al Facebook no hi veig els avantatges.

1 comentari:

Spiegel ha dit...

si a todo...

realment el correu electronic ja fa molta de la feina que fa les altres coses.. el tema es

volem un "correu" mes obert, amb mes visibilitat y menys privacitat?

de fet es una mica el que va provar google amb el wave y el buzz...

per a mi ja ho he dit sempre, el ideal es un reader amb una "capa social" ben parida

es a dir vale, tu pots posar tonteries com m'estic rascant la panxa, pero la base es compartir informacio de 3ers (o ferla tu mateix amb posts serios que et curres)

pero clar ha de estar ben fet
1er has de poder seguir el que et diuen i el que diuen els teus contactes
2on has de poder dividir facil i entenedorament el que comparteixes qui ho veu qui no ho veu...
3er has de poder mirar les noticies tranquilament sense merda social si vols

4 evidenment s'ha de poder enviar tot alla del que tu fas a la web (sempre que vulguis), per exemple mires un video al youtube i el penjes alla...

etc etc etc