14 de maig 2009

El món, la corrupció, la manipulació i la relativitat

Aprofito la benentesa, per anar deixant aquí les meves menjades de tarro que a vegades em fan tornar boig.

Començarem parlant de calers, perquè sí.

Abans tots els calers que es tenien estaven valorats en or (d'aquí que l'or sigui sempre el tresor més valuat), però després de no sé quina crisis (d'abans del crack del 29) van veure que això d'estar limitat per la quantitat d'or, no anava bé (?) i que era millor poder fer tants calers com es volguessin. Doncs bé, imaginem que estem en un cas inicial de l'economia, suposem també que al món no hi ha cap euro, que som qui remana les cireres i decidim fer 1 milió d'euros. Com que a més som un banc (imaginar és gratis, de moment), imaginem ara que fem 10 préstecs de 100.000 € cadascun a 10 bancs que a la vegada farà els seus préstecs corresponents. Donem el cas que el nostre préstec el fem a l'1% (una ganga, vaja). Doncs què passa? que un cop acabi el termini del préstec acabarem rebent: 1.010.000 €, però si nosaltres som la única entitat (?) capaç de produir euros, d'on surten els 10.000 dels interessos?

Jo aquest problema l'he vist plantejat diverses vegades, però sempre des d'un punt de vista anti-capitalisme. I clar, la conclusió és que d'aquesta manera sempre hi ha deutes, i els bancs tenen tota la població pillada pels ous. Això m'ho creia jo com a veritat pura i dura. Però, he decidit reflexionar sobre el tema, estic convençut de que això és el típic enunciat del problema de mates aquell que una persona no podia atrapar mai a una tortuga que anava a la meitat de velocitat que ella i tant sols estava a un metre de distància (ei si algú troba l'enunciat d'aquest problema que en deixi un link als comentaris) i mentres l'ordinador va compilant jo aprofito per anar marejant la perdiu.

Bé, jo crec que la qüestió/gràcia està en que el 1.010.000 no s'ha de tornar tot de cop, si no que es torna per plaços. I que a sobre, el banc/entitat creadora de calers, no es queda els calers que va rebent a plaços, si no, que els fa córrer ja sigui per pagar els salaris dels seus treballadors, pagar la llum, l'aigua...(com si una entitat financera no tingués costos...) Vull dir que els calers que es van tornant no queden congelats en una caixa forta, si no que continuen corrent a dins del sistema, generant valor perquè els primers beneficiats del crèdit el puguin continuar pagant.

Es podria dir que pagues 20 € amb un sol bitllet de 10€, l'únic que els primers 10€ els pagues avui i els altres restants els pagaràs el mes que ve amb el mateix bitllet, que tornarà a tu gràcies a la roda del comerç.

Doncs ja ho teniu, un mite caçat, el sistema sembla funcionar... Tot i que s'ha de dir que perquè el sistema funcioni és imprescindible que els diners corrin... Si els diners no corren... malament.

6 comentaris:

Spiegel ha dit...

para llamar la atencion....

en fin... el que esta clar es que tot es força fictici, i evidentment la "magia" de l'economia no es tenir diners com el tio gilito guardats per poderte banyar, si no ferlos circular

realment si ti fixes tot el que es fa per reactivar l'economia es pensar maneres de que els diners circulin, donant a la gent pq els gasti en coses per exemple...

en fin tot una merda

cert filosof que viu aprp nostre ja va dir, que tot seria molt millor si cadascu es cultives les seves patates...

Neioo ha dit...

Però encara que cadascú es cultivés les seves pròpies patates, passaria que un tindria patates, l'altre tindria olives i començarien a canviar-se les coses, així que passaria el que va passar en no sé quina presó:

Van deixar els presos fer els intercanvis que ells volguessin, i va resultar que al final feien servir el tabac com a moneda de canvi.

És a dir, instintivament, encara que es tornés a començar donant un tros de terra a cada ser humà del món sencer, acabaríem arribant a un estat com l'actual.

Neioo ha dit...

Es feia servir el tabac com a moneda perquè no caducava i és divisible: tu tens un paquet de tabac, però a dins del paquet hi ha 20 cigarrets.

[No passa el mateix amb les llaunes de sardines: que val, si no tens la llauna oberta no passa res, però si obres la llauna per pagar amb una sardineta... doncs o et menges la sardina (et menges els diners) o es podrirà en res].

L'inconvenient (o avantatge) era que els pressos no fumaven, si no: cremaven literalment els calers (bé, actualment també fumar és cremar els calers...)

Darth Semi ha dit...

aixo es per culpa de l'avaricia,l'ambicio i les ansies de poder,si tots fossim una mica mes humils aixo no pasaria...

Darth Semi ha dit...

mad max , mad max , mad max.... apocoplipsi!!!!!

Spiegel ha dit...

ieeeee tots a corre per australia!