20 de gener 2009

GNU/Linux en 3D

De tots és sabuts que en èpoques d'exàmens és quan més posteixo... no sé què ho farà... En fi, al que anava.

Aquests dies he estat estudiant... dic he estat instal·lant GNU/Linux al portàtil de ma germana i actualitzant el meu Gentoo GNU/Linux. I com sempre, he hagut de posar més antenció del que hauria de ser normal a l'hora d'instal·lar els drivers per aconseguir una acceleració 3D. I a llavors m'he preguntat: joders, tants anys batallant i encara estem amb les mateixes? i buscant sobre el tema, he trobat això. Que explica més o menys com està el tema.

Fent un ultra resum:
Intel i ATI OK;
Nvidia KO;

Fent un resum amb cara i ulls:
La comunitat del Software lliure porta dècades demanant la alliberació de les especificacions de les targetes gràfiques.

Però tot i això, no ha estat fins fa poc que les grans empreses comencen a reaccionar [Una latència deplorable].
D'Nvidia només diré que tant sols ofereix un executable perquè te'l puguis instal·lar i ja està, ni cap ajuda ni res cap a la comunitat.
Intel, en canvi, ja té un equip de desenvolupadors per a realitzar els drivers lliures junt amb la gent de free desktop (responsables de les X window de GNU/Linux; els qui fan els drivers lliures de les targetes gràfiques i tot l'entorn de finestres a baix nivell (la base del KDE i del Gnome)). Aquests drivers estan durant els seus primers resultats i ja es disposa d'una cosa raonable (tot i que de moment els drivers de Windows són millors U¬¬, però és qüestió de temps).

Pel que fa a ATI, ja se sap que des de que va ser absorvida/comprada per AMD, rep pressió per totes bandes per a poder tenir drivers lliures el més habiat possible. Així que, deixant alguns problemes de patents apart, ATI va anar a veure els de Novell i els hi van demanar la creació dels drivers lliures, i així, ara està en desenvolupament, els drivers Radeon HD (per part de Novell i totalment GPL), el que passa és que al alliberar els drivers que estan creant els de Novell es van desvelant especificacions de les targetes ATI, i què passa? doncs que els programadors de Free Desktop decideixen fer el seu propi driver: perquè són més xulos i perquè al ser ell els qui programen la part de dalt (les X-window) ho poden adaptar millor. I ara ATI es troba que té dues versions dels seus drivers (tres si comptem la seva privada, que continuen actualitzant; [ja he dit que no ho poden alliberar directament per la merda de les patents americanes... però clar com que les patents estan per millorar el I+D...]). I sembla ser que al final ATI dirà als de Novell que parin de fer el Radeon HD, que els de Free Desktop no tant sols ja s'espabilen, si no que col·laboren activament amb els fòrums oberts per ATI i Novell per aconseguir una millor eficiència i suggerint com haurien de ser les especificacions de la targeta i.e. són capaços d'ajudar a crear el que seran les targetes 3D del futur.

Tot això és el que diu a grans trets l'enllaç que us he passat abans, però us n'he fet un resum extens perquè sé que sudareu de llegir-vos la pagineta en anglès.

Ara al cas pràctic: De moment, si tens un portàtil amb una Intel integrada (GMA X3100 és la més habitual), doncs tindràs una acceleració 3D acceptable, però no espectacular: a alguns jocs no hi odràs jugar. I si teniu una targeta ATI (ho he provat amb una ATI Radeon X1650) tindreu una acceleració molt similar a la obtinguda pels drivers d'Intel si feu servir els drivers lliures, o podreu disposar de més acceleració si feu servir els drivers privatius d'ATI.

Però la cosa, sembla que avança i aviat (no vull posar dates; perquè no hi ha oracle que sigui capç d'encertar) tindrem una acceleració més que decent corrent amb GNU/Linux i més endavant de segur que estarem en igualtat de condicions que els usuaris de Windows o fins i tot en millors!

2 comentaris:

Spiegel ha dit...

Un dels "problemes" que crec q vai llegir fa temps, es q les X grafiques, estan fetes una mica a la braba
ja que originariament es van fer per tenr una interficie grafica per la consola, pero no es va crear
una interficie grafica propiament dita

segons el q jo enten (ja que no m'explicu) es q els X windows, es una consola posada amb "macu" i ratoli,

i el q potser es nececitaria es un SO ja pensat per treballar graficament, per aprofitar el sistema molt millor...

de totes maneres cal dir, q l'altre dia vaig veure uns drivers beta d'nvida (propietaris entec) que feien maravelles
amb les pelis HD, ja que treballava directament amb la gpu, i la cpu es quedava tranquilament per alla fent feineta..
(es a dir no es colapsava el pc pels no entesos) (tb pels no entesos la gpu es la cpu grafica)

en fin

Neioo ha dit...

Però això de que les X estaven fetes a la braba ja se'n van adonar a la versió 5 i a la versió 7 van començar a aplicar els canvis (les primeres versions de la 7 van dur bastant mals de cap als usuaris)[va ser un canvi molt gran].
La versió actual és la versió 7.

IMHO, trobo un encert que el sistema operatiu (GNU/Linux) no estigui lligat a cap interfície gràfica.