Els idiomes i les seves excepcions:
Perquè tenim excepcions per tot arreu, però sobretot en els idiomes? perquè una cullera és unA i no un cullera? perquè el sostre és masculí i no femení? És sabut que l'alemany també distingeix entre termes femenins i masculins... però curiosament el sostre no és EL si no: LA.
I no es posem ja en les 'v' i 'b' o en les 's' i 'c' o les è's i les é's, per exemple: sabem que no és el mateix dir "seva" que "ceba".
Es podria dir que temps ha hi havia una gran diferència entre la 'b' i 'v' i que a mesura que ha anat passant el temps la 'v' s'ha anat convertint en 'b'... Potser passaria el mateix amb la 'c' i la 's'... I amb les vocals? és que els italians no van pensar en fer una e diferent per la e oberta i per la e tancada? potser sí, i per això hi ha aquella e que és un 3 al revés i la e... o potser no.
Però totes aquestes cabòries m'han fet pensar que això no pot anar bé, ens estem acostumant massa a les excepcions: "Si compra això abans del dia tal li regalem qual", ens estem acostumant massa a acceptar la lletra petita dels contractes: fins i tot sense llegir-la!
No seria més fàcil tenir un llenguatge sense excepcions? Encara que sembi mentida, això podria canviar la manera de pensar i la manera de fer de totes les persones: potser pensaríem d'una manera més racional i les sangoneres com els polítics es convertiríen en polítics i farien el que han de fer: defensar els drets i els interessos dels ciutadans i no donar'ls-hi pel cul constantment: que si et trec internet, que ara no et faig un tren que fa segles que s'hauria d'haver fet, que el tren no pot passar per aquí si no que ha de passar per allà... Dah! però això ja en el pròxim post.
I ara la pregunta clau: la modificació de la llengua de tal manera que tingués tantes excepcions ha estat creada pels mateixos ciutadans durant el dia a dia, o pel contrari ha estat creada per uns manipuladors?
Per resoldre aquest tema, s'ha de tindre en compte que al principi només sabien escriure quatre gats... Que curiosament eren monjos... que si religions i polles, ja sabem també com insistien els religiosos en extendre la seva pròpia religió, en dir que les altres religions éren errònies i què passava quan deies que el que hi havia escrit a la bíblia era mentida podrida (centenars de milers de persones van morir per aquestes bestieses)[<-Joders és que el món està fatal eh... I jo visc en aquesta merda? U_U]... En fi, però també hi ha l'altre part: que la llengua la fa qui la parla i que si tots diuen comencem a dir internet envès d'interxarxa ó entrexarxes doncs internet quedarà com a paraula correcte.
Treure'n una conclusió definitiva ho veig molt difícil... És d'aquelles coses que provablement nosaltres no ho arribarem a saber... Potser perquè és un problema sense solució o potser perquè no interessa que se sàpiga?
En fi, menjada de tarro patrocinada/provocada/originada per: Una noia alemana i matemàtica a qui li vaig començar a explicar algunes de les excepcions del català i també per la novela '1984' de George Orwell.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada