09 de setembre 2008

Més sobre Google

Ara enviava un mail a uns quants, originat per un spam del nou Chrome de Google i copio aquí el mail:
e tenir en compte que us espia: guarda les vostres preferències durant 2 anys! (la comisió europea ja li va enviar un bon paquet per això). És per això que si feu una cerca al vostre ordinador i la repetiu a un ordinador d'una altre persona els resultats són diferents! Per exemple, al meu ordinador surten més resultats de pàgines en anglès quan busco simplement "GNU/Linux", en canvi a l'ordinador de mon germà surten més pàgines en castellà i en català (i no, no és allò de les opcions del Google que et permet triar l'idioma de les pàgines).

De competència a Google ja en comença a sortir, si el que busqueu és informació que està a dins de blogs, per exemple opinions que té la gent sobre la última peli de Fulano, o de tal producte que acaba de sortir... un bon buscador és: Technorati També hi ha el cercador de wikiMedia, els nanos de la Wikipedia: Wikia que està molt bé i és el que estic provant aquests dies. I finalment, la novetat de fa un parell de mesos: www.cuil.com que es bufen de poder afirmar aquesta frase: "exenginiers de Google treuen un nou motor de cerca", i és això, quatre xavals que van fotre el camp de Google (amb dos collons!... bé hi ha una dona també) i han creat el seu propi cercador, que com a grandíssima diferència amb Google: no t'espia, és a dir, no es guarden quins enllaços cliques ni res (com ha de ser!).

Per altre banda, Yahoo! tot i fer servir el mateix motor de cerca que Google (va de lloguer), no s'adorm i últimament ha ofert una sèrie d'eines per als desenvolupadors web que permet personalitzar els resultats de la cerca i donar més prioritat a uns resultats que altres, per exemple, si tenim una web que tracta sobre viatges i busquen "Java", podem fer que es descartin les cerques que fan referència al llenguatge de programació Java, fent que surtin només les referències a la illa de Java.

Amb tot, el cercador de Google té eines que els altres no tenen (o almenys jo desconec) i són les instruccions "site:" que et restringeix la teva cerca al domini que indiquis, per exemple "cosmologia site:upc.edu" o "typefile:" que et treu els resultats segons l'extensió de fitxer que indiques, per exemple "the art of war filetype:pdf". O també la possibilitat d'accedir a la memòria cache de Google, això és quan un portal web el tenquen per contenir coses que no hauria de contenir o simplement cau un sempre pot accedir a la informació de la web a través de la cache de Google (és un enllaç petitó que hi ha a sota de cada resultat).

Però en fi, almenys Google es digna en alliberar el codi d'algunes (poques) de les seves aplicacions, com és el cas del Chrome que en parlàvem ara. Tot i que clar, és un autèntic imperi de la informació: mapes, videos, blogs, mail, calendari, documents... I fins i tot, no fa gaire la seva enciclopèdia: knol que té la gràcia (per a mi és una desgràcia) de que totes les entrades estan escrites per persones de "prestigi" o si més no de cert nivell intel·lectual, és a dir, ja perd la gràcia de que entre tots fem una enciclopedia i tornem als temps antics en que uns seleccionats imposen les definicions.

2 comentaris:

Spiegel ha dit...

et descuides, q google ja a llençat el seu satelit... per fer fotos! (google ens vigila... si es q q mes vol saber de nosaltres... sap quin porno ens agrada, on anem de viatge, on tenim aparcat el cotxe... q mes vols saber eh!!!??)
en fin...

sort q dema el mon entra en colapse gracies al acelerador de particulas condensador de fluzo aquell... (wueno fins el dia 21 diuen q no xoquen els protones)

Neioo ha dit...

Ho veieu, en Richy està d'acrod amb mi ^^
http://softlibre.barrapunto.com/softlibre/08/09/30/1323235.shtml